ΛΟΧΕΙΑ – ΘΗΛΑΣΜΟΣ


btTextCenter

ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗ ΛΟΧΕΙΑ

Καθημερινά επισκέπτομαι τη μητέρα και το παιδί στο μαιευτήριο. Έτσι μαθαίνουμε πώς να φροντίζουμε τον εαυτό μας (υγιεινή, διατροφή, άσκηση) και το παιδί μας μαζί με τον πατέρα (αλλαγή πάνας, μπάνιο, φροντίδα ομφάλιου λώρου – προσώπου – ματιών – μύτης – σώματος). Μαθαίνουμε πως να θηλάζουμε και αντιμετωπίζουμε τυχόν δυσκολίες. Στις μητέρες που για διάφορους λόγους δεν θηλάζουν, μαθαίνουμε πως να ετοιμάζουν το γεύμα και να ταΐζουν το παιδί τους.

Η παρακολούθηση και η φροντίδα της μητέρας και του νεογέννητου συνεχίζεται και στο σπίτι. Επικοινωνούμε καθημερινά και λύνουμε απορίες τηλεφωνικά, αλλά και με επισκέψεις στο σπίτι, τόσο για τη φροντίδα του νεογέννητου και της μητέρας, όσο και για τη διατήρηση του θηλασμού.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ




ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ

Ο θηλασμός αποτελεί τον ιδανικότερο τρόπο διατροφής ενός παιδιού. Τα πλεονεκτήματα τόσο για το παιδί όσο και την μητέρα είναι σημαντικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) και η Unicef υποστηρίζουν και προάγουν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες ζωής του βρέφους (χωρίς συμπλήρωμα ξένου γάλακτος, νερό, αφεψήματα και πιπίλα) και τη συνέχιση του μητρικού θηλασμού μαζί με την κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Ο χρόνος απογαλακτισμού, όμως, ορίζεται από την μητέρα και το παιδί. Αυτό σημαίνει πως μία μητέρα θηλάζει για όσο χρονικό διάστημα αυτή επιθυμεί.

Στην αρχή μπορεί να παρουσιασθούν διάφορες δυσκολίες, όπως δυσκολία του μωρού να «πιάσει» το στήθος λόγω επίπεδων ή εισέχουσων θηλών, κοντού χαλινού, μη άμεση επαφή μητέρας-παιδιού μετά τη γέννηση, σύγχυση θηλών λόγω χρήσης «μπουκαλιού», «πρηξίματος» στήθους, πληγωμένες θηλές, μειωμένη παραγωγή ή υπερπαραγωγή γάλακτος. Για κάθε δυσκολία υπάρχει λύση! Και εγώ μπορώ να είμαι εκεί μαζί σας για να αντιμετωπίσουμε με επιμονή και υπομονή κάθε δυσκολία στον θηλασμό είτε βρίσκεστε στο μαιευτήριο, είτε στο σπίτι.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

btTextCenter

btTextCenter

ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Θηλασμός

Η βοήθεια στο θηλασμό συνεχίζεται και στο σπίτι…για όσο χρονικό διάστημα εσείς θηλάζετε! Η απόφραξη γαλακτοφόρων πόρων με κοκκινίλα, πόνο, «σκληρά» σημεία στο στήθος, ανεβασμένη θερμοκρασία, η μαστίτιδα, οι πληγωμένες θηλές, η απώλεια ή η στασιμότητα βάρους του μωρού, η μειωμένη παραγωγή γάλακτος είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιασθούν στη συνέχεια στο σπίτι. Ως μαία βρίσκομαι εκεί για να βοηθήσω τη μητέρα να ξεπεράσει κάθε δυσκολία προκειμένου να εγκατασταθεί και διατηρηθεί ο θηλασμός.

Φροντίδα νεογέννητου

Επιστρέψατε σπίτι σας, αλλά δυστυχώς στο μαιευτήριο δεν είχατε τη δυνατότητα να φροντίσετε οι ίδιοι το μωρό σας. Κάτι που μπορεί να σας δημιουργεί ανησυχία, άγχος ή φόβο, ειδικά αν δεν υπάρχει ή δεν επιθυμείτε βοήθεια στο σπίτι από κάποιο συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο. Μπορούμε μαζί να μάθουμε πως να φροντίζετε – αλλαγή πάνας, μπάνιο, φροντίδα ομφάλιου λώρου, προσώπου – ματιών, αυτιών, μύτης – σώματος και νυχιών, να παρασκευάζετε ένα γεύμα, εάν δεν θηλάζετε, και να ταΐζετε, να κοιμίζετε, να παίζετε, να μιλάτε, να μεγαλώνετε ένα μωρό….

Φροντίδα μητέρας

Η παρακολούθηση και νοσηλευτική φροντίδα της μητέρας συνεχίζεται και στο σπίτι μέχρι και 6 εβδομάδες μετά την γέννηση του παιδιού. Περιλαμβάνει παρακολούθηση μήτρας, περινέου, λοχίων, ζωτικών σημείων, παρακολούθηση και περιποίηση τραυμάτων και χειρουργικών τομών, νοσηλεία, παρακολούθηση και φροντίδα στήθους – τραυματισμένες θηλές, οίδημα, απόφραξη γαλακτοφόρων πόρων, μαστίτιδα.

Εκτός από τη σωματική φροντίδα της μητέρας, μία μαία παρακολουθεί και την ψυχική της κατάσταση. Σε κάποιες γυναίκες η έκβαση του τοκετού, οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα τους, αλλά και η φροντίδα του νεογέννητου που είναι απαιτητική, μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχολογικές μεταπτώσεις. Η επιλόχεια μελαγχολία είναι η πιο συνηθισμένη διαταραχή, διαρκεί λίγες ημέρες και συνήθως εμφανίζεται με αναίτιο κλάμα, καταθλιπτική διάθεση και ήπια αϋπνία. Μπορεί όμως αυτή η κατάσταση να συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα συμπτώματα να γίνονται πιο έντονα, οπότε είναι πιθανό να υπάρχει επιλόχεια κατάθλιψη, μια σοβαρή διαταραχή που χρειάζεται σωστή διάγνωση και θεραπεία από ειδικούς.

Η μαία, η οποία συναντά τη μητέρα στο σπίτι της μετά τον τοκετό, μπορεί να αναγνωρίσει τα σημάδια της επιλόχειας κατάθλιψης ή ακόμη της επιλόχειας ψύχωσης, και να την παραπέμψει σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Στην περίπτωση της επιλόχειας μελαγχολίας που είναι η πιο συνηθισμένη μορφή ψυχικής διαταραχής η μαία είναι εκεί για να ακούσει τη μητέρα, να μιλήσει μαζί της, να κατανοήσει και να ικανοποιήσει τις ανάγκες της, να την βοηθήσει να ανταπεξέρχεται ευκολότερα στη φροντίδα του μωρού και τον θηλασμό.

Επίσης, είναι σημαντικό ο σύντροφος να ενημερωθεί για τα συμπτώματα των ψυχικών αυτών διαταραχών, ειδικά αν υπάρχει ιστορικό κατάθλιψης στη μητέρα, έτσι ώστε να μπορέσει να ζητήσει άμεσα βοήθεια. Η επικοινωνία, η κατανόηση και η βοήθεια που θα προσφερθεί στη λεχώνα από το περιβάλλον της είναι σημαντική για να μην εμφανιστούν σοβαρές ψυχικές διαταραχές.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ



midwifery_care_logo

midwifery_care_logo

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση: Λ. Μεσογείων 401,
15343 Αγία Παρασκευή,
2ος όροφος
Υπόγειο Parking
Τηλέφωνο: 6977 966241
E-mail: iliadip@otenet.gr
Ωράρια: Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή 17.00-21.00

SSL Certificates